COMFORT SPOT

3.9.2015

Ti z vás, kteří se objevováním a zkoumáním světa vína zabývají nějakou dobu, již určitě zjistili, že vína z některých regionů či vinařských oblastí jim zkrátka chutnají více než jiná. Důvod je prostý. Každé místo a každá oblast je velice specifická na obsah minerálů či kyselost, a proto vám některá vyhovuje více než jiná. To místo nazývám soukromě, váš COMFORT SPOT. DSC_0023

Pro mě je jedním z takových míst Goriška Brda. Nachází se na hranici Slovinska s Itálií a je místem, kde se tyto země prolínají, že ani nevíte, zda jste zrovna v Itálii či Slovinsku. (Mobilní operátoři vás bláznivě vítají SMS v jejich zemi každou druhou minutu:*)) Goriška Brda dělá podle mě nejlepší Rebulu, málo známou bílou odrůdu hroznů, která se pěstuje převážně pouze zde. Naprosto výjimečné jsou jejich červené směsi Merlotu a Cabernet Saugvinonu, neboť mají lehce vyšší tříslovinu a kyselinku, kterou potřebujete, aby se v nich rozpustila jejich další božská dobrota a to je to nejlepší prosciutto na světě. Každý z vás určitě zná vynikající prosciutto San Danielle z Friulli, což je jenom pár kilometrů od Slovinských hranic. Prosciut z Goriška Brda je stejná kvalita a pro nás osobně ještě lepší.  To vše dohromady jsou důvody, proč se do Slovinska vracíme již několikátým rokem si užít báječnou dovolenou, neboť mají vše! Hory, moře, vynikající vína a báječné jídlo, tedy značka IDEAL.

Tentokrát jsme se pouze v rychlosti zastavili u pana Sčurka vyzvednout další zásoby. Dvě bedýnky Rebula, nějaký PIKOLIT a také neúspěšný pokus o koupi Pinot Noir 2008, do kterého jsem se zamiloval minulé léto. Bohužel již vyprodáno. Z loňska ještě máme doma nějakou STAROU BRAJDU BELO, kterou mohu opravdu velmi vřele doporučit. No a pak už na ochutnávku nového vinařství, tentokrát vinařství DOLFO, kde nás čekal sám pan vinař, pan Marko Skočaj.

Toho chlapa nejde nemilovat. Tolik vášně pro to, co dělá s jenom lehkým náznakem bláznovství, to vše naprosto ojedinělé a velice zábavné. Sám popisuje svoje vína jako „nahá“, jen z vody, vína a přírody. NIC víc. Opravdu nic víc …. (všechny pochybnosti o nahé části jsou potvrzeny etiketami jeho vín – opakuji, lehce bláznivé :-) Je to stará škola – žádná kontrolovaná studená macerace, jenom nerezové tanky, dubové sudy, čas a hodně tvrdé práce. To je co jde do každé láhve jeho mimořádně suchých vín. Jsou tak suchá, že chutnáte všechny druhy minerálních a ovocných chutí, které nebyly odstrčeny sladkostí hroznů. Šumivé Brut bylo jako skála z bublinek s výjimečnou mineralitou a jenom lehkým dotekem ovoce. Jeho Chardonnay bylo velmi podobné stylu Chablis a může si klidně poležet v láhvi ještě pár let. Sauvignon byl velice svěží se zelenou kopřivou, broskví a citrónem (můj nejoblíbenější z čerstvých vín). A nesmím zapomenout na Gredič belo 2008. Po 4 letech v dubu, to bylo mimořádně složité a lahodné víno. Pokud jde o červené, každý účastník ochutnávky měl svého favorita. Můj byl Merlot a Míše chutnal Cabernet. Vynikající byl také Gredič rdeče 2008. Což bylo cuveé těch nejlepších ručně sbíraných hroznů z nejlepšího pozemku vinařství (Gredič).

Takže příště, až budete chtít jet autem do Itálie, udělejte mírnou odbočku a zastavte se alespoň na den v Goriška Brda. A mohu vám potvrdit z vlastní zkušenosti, možná to bude vaše poslední dovolená v Itálii, alespoň na chvilku.
FOTOGRAFIE: